Trektocht Bivakhutten Valpelline

(4 dagen, Noord-Italiaanse Alpen)

Datum: 1 juli t/m 4 juli 2019

Valle d’Aosta

De kleine bergprovincie Valle d’Aosta in de noordwesthoek van Italië is een paradijs voor bergsporters. In de luwte van de hoogste bergen van ons continent – Mont Blanc, Matterhorn en Monte Rosa – zijn de mogelijkheden schier eindeloos. Van korte ééndagswandelingen via verschillende soorten trektochten tot de allerzwaarste beklimmingen – het is er allemaal. Voor wandelaars die het gebied niet kennen maken vooral de enorme hoogteverschillen veel indruk. Bovendien is de markering op minder bekende routes niet optimaal. Het maakt het Valle d’Aosta een stuk ruiger dan bijvoorbeeld de bergen in Oostenrijk.

Karakteristiek

Onze trektocht loopt door de bergkam ten zuiden van het Valpelline, een stil berggebied met toppen tot 3000 meter waar enkele van de mooiste bivakhutten van het gebied verscholen liggen, zoals het bij Nederlanders bekende Chentre Bionaz. Omdat we zelf eten en branders moeten meenemen, is de rugzak wat zwaarder dan anders.

De route

Op de eerste dag gaan we met de auto naar Bionaz en klimmen vandaar naar Bivacco Chentre Bionaz. (2505 m, 5 uur)
De tweede dag dalen we weer af naar Bionaz en nemen de auto naar Oyace, waar we eventueel inkopen kunnen doen.
We klimmen vervolgens door het Verdona daL naar de Col de l’Arpeyssaou, 2492 m) en dalen af naar Bivacco la L’Liée (2423 m, 7 uur). De derde dag steken we de Col de Fouillou over en klimmen naar de Col de Viou. 50 meter hoger ligt Bivacco Penne Nere (2730 m, 6 uur). ’s Middags lopen we omhoog naar de uitzichtrijke Becca di Viou (2856 m, en hoogste punt van de tocht).
De vierde dag wacht ons de lange afdaling naar Valpelline.

Ervaring

De tocht is aan de stevige kant, maar dat zit hem vooral in de afstanden. Het terrein is nergens lastig en bedoeld voor ervaren bergwandelaars met een goede conditie, die de lengte van de tocht en het ontbreken van comfort juist als een positieve ervaring beschouwen.
Gezien het karakter van de tocht is het raadzaam minimaal drie dagen te acclimatiseren.

Uitgangspunt

Start- en eindpunt is Valpelline (960 m), hoofdplaats van het gelijknamige dal. Bij het dorp is een camping. Er zijn ook hotels en gites in de directe omgeving.

Trektochtleider: Robert Weijdert

Prijs: € 395,- p/p

Inbegrepen zijn overnachting in de bivakhutten, begeleiding trektochtleider, het slotdiner. Niet inbegrepen zijn de heen- en terugreis, tourenproviand, persoonlijke uitgaven, bergsport- en annuleringsverzekering. De deelnemers krijgen een uitnodiging voor een kennismakingsbijeenkomst in mei.

Maximale aantal deelnemers is acht.

Literatuur/Kaarten

Robert Weijdert. Met uitzicht op de Dent d’Hérens.
Noes Lautier en Robert Weijdert. Met uitzicht op de Mont Blanc.
Kaart ICG Valpelline 1 :30.000.