Trektocht Mont Fallère

(5 dagen, Noord-Italiaanse Alpen)

Datum: 5 t/m 9 juli 2020

Tussen het Aostadal en de pasweg naar de Grote Sint-Bernard ligt het uitgestrekte massief van de Mont Fallère (3031 m). Ingeklemd tussen de hoge toppen van Mont Blanc, Grand Combin en Gran Paradiso, heeft het gebied nauwelijks bekendheid gekregen. Tot voor kort was er geen berghut, waardoor de meeste tochten een extreem lang karakter hadden. Na de bouw van Rifugio Chaligne is sinds enkele jaren ook Rifugio Fallère gereedgekomen. Het verkeersbureau van Etroubles heeft het aangegrepen om met deze moderne en bijzonder gezellige berghutten als etappeplaats een trektocht van drie dagen uit te zetten. Het unieke van de tocht is het grandioze uitzicht op de hoogste toppen van de Alpen, die het constante decor vormen van een meerdaagse tocht door een ingetogen en wonderbaarlijk mooi bergland. Op de tweede dag van de tocht passeren we Punta Chaligne (2608 m), bedevaartsoord en bekend uitzichtpunt. Als aanvulling op de trektocht beklimmen we op de derde dag de Mont Fallère over zijn geëxponeerde topkam – het hoogtepunt van de trektocht. De top is bekend om zijn unieke uitzicht op de Mont Blanc. De vierde dag brengt ons via de Mont de Vertosan (2821 m) in een lange afdaling weer terug naar ons startpunt Etroubles.

Ervaring

De tocht is licht tot middelzwaar en gaat telkens over goede wandelpaden. Alleen de beklimming van de Mont Fallère over de topgraat kent lastige passages. De trektocht is bedoeld voor bergwandelaars met een goede conditie, die het comfort en het unieke karakter van beide hutten kunnen waarderen. Ervaring in de bergen is een vereiste. Ieder draagt zijn eigen rugzak. Gemiddeld lopen we per dag 6/7 uur.

Uitgangspunt

Start- en eindpunt van de tocht is Etroubles (1265 m). Verzamelpunt is camping Grand Combin in Valpelline (960 m) hoofdplaats van het gelijknamige dal. Er zijn ook hotels en gites in de directe omgeving.

Programma

1e dag – inlooptocht naar de Col de Champillon (2751 m) met uitzicht op de Mont Blanc. 4,5 uur.
2e dag – Vervoer naar Etroubles (1265 m). Vandaar naar Rifugio Chaligne (1936 m, 4 uur).
3e dag – Rifugio Chaligne – Punta Chaligne (2608 m) – Pointe Metz (2487 m) – Lac Fallère (2416 m) – Rifugio Chaligne (2385 m). Totaal 7 uur.
4e dag- Rifugio Fallère – Mont Fallère (3040 m) – Rifugio Fallère. Totaal 6 uur
5e dag – Rifugio Fallère – Col Fenêtre (2726 m) – Mont de Vertosan (2821 m) – Saint-Oyen (1311 m) – Etroubles. 7 uur.
De trektocht eindigt met het slotdiner.

Trektochtleider: Robert Weijdert

Prijs: € 395,- p/p

Inbegrepen zijn overnachting in de hutten op basis van halfpension, begeleiding trektochtleider en zijn assistent, het slotdiner op de laatste dag.
Niet inbegrepen in de prijs zijn heen- en terugreis, tourenproviand, persoonlijke uitgaven, verblijf camping/pension buiten de trektocht, verplichte bergsportverzekering en annuleringsverzekering. Alle deelnemers krijgen een uitnodiging voor de kennismakingsbijeenkomst in juni.

Maximaal aantal deelnemers is tien.

Literatuur/Kaarten

Robert Weijdert. Met uitzicht op de Gran Paradiso. Te bestellen op www.weijdert.nl.
De beste kaart van de tocht is L’Escursionista 1:25.000 Conca di Aosta/Pila/Mont Emilius, die verkrijgbaar is in de gespecialiseerde boekhandel.
www.chaligne.com en www.rifugiomontfallere.it geven naast informatie over de hut een mooi kaartje en de wandeltijden van de etappes.